Harmonie St. Antonius

3 maart 1928 is de officiële datum dat harmonie “St. Antonius” werd opgericht. Bij de oprichting waren de volgende personen nauw betrokken: Pastoor Smit, J.W. Koenders, B. Finkenflügel en “Meester Kobus” uit Sinderen.
Pastoor Smit vond het de hoogste tijd dat Breedenbroek een eigen korps kreeg, hij was dan ook de initiatiefnemer en de bedenker van de naam “St. Antonius”. J.W. Koenders werd tot voorzitter benoemd en hanteerde de voorzittershamer 31 jaar. B. Finkenflügel werd secretaris-penningmeester. Dankzij een flinke financiële bijdrage van Meester Kobus uit Sinderen kon fanfare “St. Antonius” worden opgericht.

Destijds werd gerepeteerd in een zaaltje van Café Koenders dat belangeloos door de eigenaar ter beschikking werd gesteld. Later werd er tussen de kerk en de pastorie een vleugel gebouwd en werd de bovenste verdieping ervan in gebruik genomen door de muziekvereniging. Ook andere verenigingen maakten in het begin gebruik van deze ruimte. Nu wordt het alleen nog maar gebruikt door “St. Antonius” en “De Optimisten”.

Vanaf 1934 is de vereniging in het register van de Koninklijke Nederlandse Federatie van Harmonie- en Fanfaregezelschappen ingeschreven als lid. Men werd destijds in de vierde afdeling ingedeeld. Langzaam maar zeker werd de muzikale ladder bestegen en kwam men in 1949 uit in de eerste afdeling. Vervolgens besloot men om over te stappen naar de R.K. Federatie van muziekgezelschappen (FKM) waardoor men weer onderaan moest beginnen in de vierde afdeling. Ook onder het vaandel van deze bond ging het crescendo met de vereniging en behaalde men in 1967 in Beek een eerste prijs met lof en promotie naar de eerste afdeling. Een belangrijk hoogtepunt van de muziekvereniging was een eervolle vijfde plaats tijdens de finale van het KRO’s Muziekfeest in 1970-1971 in het Turfschip in Breda. Het orkest stond toen onder leiding van de dirigent Willy Maatman. Dit optreden werd uitgezonden op radio en televisie. In 1984 plaatste de harmonie zich o.l.v. dhr Wim Schutter voor de finale van de “Radio Oost Harmonie Trofee”. Deze werd gehouden op 13 oktober in de Hanzehof in Zutphen. Deze finale werd ook uitgezonden op de radio. Op 8 november 1992 kwam St. Antonius voor het eerst uit in de ereafdeling. Dit was in Almelo. Sindsdien is men niet meer gedegradeerd en heeft de vereniging bij elke deelname aan een concours alleen maar eerste prijzen behaald.

Tijdens het bestaan van de club zijn er diverse jubileumacties gehouden die het nodige geld opbrachten voor nieuwe uniformen en instrumenten. Dankzij de actie “Klank voor Dank” in 1978 (50 jarig bestaan) kon de vereniging nieuwe muziekinstrumenten aanschaffen en werd de overstap gemaakt van fanfare naar harmonie. Op 18 oktober 1981 gaf men als harmonieorkest het eerste concert in zaal Koenders. In 1988 werd er weer een actie gehouden en wel “Voor Wie? De Harmonie!”. Tijdens het jubileumweekend kreeg het actiecomité het voor elkaar om fl. 34.602,- in te zamelen. Hiervan werden de nieuwe uniformen bekostigd.

Bestuur

Voorzitter:
Marjolein Berends
Welinkweg 32, 7091 BB Dinxperlo
Tel: 06-13462782

Secretaris:
Harm-Jan Wieskamp

Penningmeester:
Hugo Reusen
Pr. Hendriklaan 17, 7081 ED Gendringen
Tel: 0315-681746
Rekeningnummer Harmonie St Antonius: NL09RABO0310456444

Jeugdcoördinator:
Marieke Hebinck
jeugd@sint-antonius.nl

Email:
info@sint-antonius.nl of gebruik het contactformulier op de website

Lid worden?

Heb je zin om muziek te maken in een veelzijdig harmonie-orkest? Wij zijn onder andere op zoek naar een hoornist(e) en een trombonist(e), maar ook andere instrumenten zijn welkom. Kom vrijblijvend langs op één van de repetities of neem contact op met Marjolein Berends: Tel. 06-13462782.

Sponsoren

Share This